fredag 26 februari 2016

Studiebesök: "Ost & vänner" och "Ola & ko"

Idag fick några elever i årskurs 2 bekanta sig med höstens nya våningskamrater i årskurs 3.
Över en bit ost, chark och syrade grönsaker gjorde vi ett studiebesök på delikatessbutikerna  "Ost & vänner" samt "Ola & ko" vid Triangeln. 
Längre ner på sidan har vi listat de olika produkterna vi fick smaka.

Tillsammans fick barnen fick öva sin sensorik (sinnen). 
  • Hur ser det ut?
  • Hur känns det?
  • Hur låter det?
  • Hur luktar det?
  • Hur smakar det?



Daniel på "Ost & vänner" berättar om tillverkningen av Morbier. Visste ni att den svarta strimman i osten är gjord av aska?

Tillsammans med sinnesbilder diskuterar vi kring ostarna. 

Nyfikna och hungriga elever smakar på Morbier.

Daniel håller upp vad som är 1/8-dels Gruyere. Vi kom fram till att ett helt hjul väger lika mycket som 2 st elever.

Gruyere toppad med Sichuan-peppar och svart Hawaii-salt var en hit.

En 18-månader lagrad äkta parmesan satt inte heller fel. 

Ingen ost är den andra lik. 

Petra på "Ola & ko" visar styckningsschema över olika djur. 

På "Ola & ko" började vi smaka på Surtantens syrade morot och vitkål. "Starkt" "surt" "syrligt" var några av reaktionerna.

"Chutney" vad är det för något?

Till sist smakade vi Sybille Bakerys bröd doppat i en fantastisk olivolja.


Väl tillbaka på skolan smakade vi en Brie de meux som var till belåtenhet 


På vårt studiebesök smakade vi:
Ost & vänner
  1. Morbier
  2. Scarmorza (rökt mozzarella)
  3. Gruyere Molesan toppad med Sichuan-peppar och svart salt från Hawaii
  4. Parmesan 24-mån
  5. Brie de meux
Ola & ko
  1. Surtantens syrade morot
  2. Surtantens syrade vitkål smaksatt med kummin
  3. Nitritfri kokt skinka
  4. "Farmors jaktolycka"-terrin
  5. Surdegsbröd med Lorenzos olivolja
Stort tack till er för att ni ville ta emot oss!



2 kommentarer: