Idag fick några elever i årskurs 2 bekanta sig med höstens nya våningskamrater i årskurs 3.
Över en bit ost, chark och syrade grönsaker gjorde vi ett studiebesök på delikatessbutikerna "Ost & vänner" samt "Ola & ko" vid Triangeln.
Längre ner på sidan har vi listat de olika produkterna vi fick smaka.
Tillsammans fick barnen fick öva sin sensorik (sinnen).
- Hur ser det ut?
- Hur känns det?
- Hur låter det?
- Hur luktar det?
- Hur smakar det?
Daniel på "Ost & vänner" berättar om tillverkningen av Morbier. Visste ni att den svarta strimman i osten är gjord av aska?
Tillsammans med sinnesbilder diskuterar vi kring ostarna.
Nyfikna och hungriga elever smakar på Morbier.
Daniel håller upp vad som är 1/8-dels Gruyere. Vi kom fram till att ett helt hjul väger lika mycket som 2 st elever.
Gruyere toppad med Sichuan-peppar och svart Hawaii-salt var en hit.
En 18-månader lagrad äkta parmesan satt inte heller fel.
Ingen ost är den andra lik.
Petra på "Ola & ko" visar styckningsschema över olika djur.
På "Ola & ko" började vi smaka på Surtantens syrade morot och vitkål. "Starkt" "surt" "syrligt" var några av reaktionerna.
"Chutney" vad är det för något?
Till sist smakade vi Sybille Bakerys bröd doppat i en fantastisk olivolja.
På vårt studiebesök smakade vi:
Ost & vänner
- Morbier
- Scarmorza (rökt mozzarella)
- Gruyere Molesan toppad med Sichuan-peppar och svart salt från Hawaii
- Parmesan 24-mån
- Brie de meux
Ola & ko
- Surtantens syrade morot
- Surtantens syrade vitkål smaksatt med kummin
- Nitritfri kokt skinka
- "Farmors jaktolycka"-terrin
- Surdegsbröd med Lorenzos olivolja
Stort tack till er för att ni ville ta emot oss!
Härliga fina fritids!
SvaraRadera/Linn
Vilka fantastiska saker ni gör!
SvaraRadera